Alternatieven voor Apple's Time Capsule

Door Aike op donderdag 6 december 2018 09:41 - Reacties (15)
Categorie: Backups, Views: 2.217

Hoe maak jij eigenlijk backups? Die vraag wordt vast aan veel Tweakers gesteld rond de feestdagen. Bij mij is de halve familie recent overgegaan op Macbooks dus die vraag is weer extra actueel.

Als voorbereiding op kerst heb ik dus even rondgekeken naar handige Time Capsule alternatieven voor de familieleden die geen online backup zoals Backblaze willen of kunnen gebruiken. Voor een aantal komt dat door traag internet (1 mbit up).

Dit is niet de perfecte lijst, maar gewoon een overzichtje van wat ik tegenkwam en wat mij handig lijkt voor familie en vrienden. De makkelijkste optie zou natuurlijk de Time Capsule van Apple zijn, maar die is slecht leverbaar en erg duur.Optie 1: Synology NAS
De handigste optie na een Time Capsule is een NAS. Het is even wat werk om in te stellen maar met automatische updates aan heb je er daarna geen omkijken meer naar. Ik zou alle services behalve wat je nodig hebt voor Time Machine uitschakelen. Er is nog een goedkoper model van Synology maar die heeft maar 128MB geheugen, dat lijkt me wel heel weinig. Het voordeel van een NAS is dat ruimte goedkoop is en er dus meerdere computers naar dezelfde NAS kunnen backuppen.

#ProductPrijsSubtotaal
1Synology DiskStation DS115j€ 86,50€ 86,50
1WD Blue WD10EZEX, 1TB€ 39,25€ 39,25
Totaal€ 125,75


Ik baal ervan dat in 2018 een harddisk nog de beste oplossing is. Voor mezelf zou ik dit niet kopen. Geen zin in geratel, slijtage en lage prestaties. Laten we hopen dat de NAS-fabrikanten doorkrijgen dat SSD's de toekomst zijn en dat zo'n groot apparaat helemaal niet nodig is. Dit is al een stap in de goede richting maar voor alleen m2-SSD's zou ook goed zijn.Optie 2: Raspberry Pi met microsd
Anyway, na deze rant over harddisks een optie zonder bewegende delen. Apple levert tegenwoordig nog steeds de meeste laptops met 128GB SSD dus veel ruimte hebben mensen niet nodig voor hun backups. Laptops staan niet altijd vol tenslotte. Een Raspberry Pi met een geheugenkaartje van 256GB moet dus ruim voldoende zijn voor 1 laptop en net voldoende voor 2. Geheugenkaartjes worden steeds goedkoper, dus ik verwacht dat deze optie in de komende jaren een betere optie wordt dan een NAS met harddisk. Een geheugenkaartje met 400GB is trouwens maar een paar tientjes duurder. Let op dat alleen het laatste model Raspberry Pi gigabit netwerk heeft.
Ik kon geen nette case vinden in de pricewatch, maar op Ali Express wel. Het moet er niet teveel uitzien als een hobbyprojectje natuurlijk.

Wat de software betreft zou ik het eerst proberen met Samba 4 en als dat niet werkt met netatalk;
link

#ProductPrijsSubtotaal
1Raspberry Pi 3 Model B+€ 33,46€ 33,46
1Samsung EVO Plus 256GB microSDXC Card + SD-adapter€ 57,90€ 57,90
1Aluminium case met voeding en extra heatsink op AE€ 15,00€ 15,00
Totaal€ 106,43Optie 3: Raspberry Pi met harddisk
Als je meer opslagruimte wilt dan er op een sd-kaartje kan kom je toch weer bij harddisks uit. Je zou uiteraard bovenstaande oplossing kunnen nemen en usb-diskje. En die gewoon met een tiewrap aan elkaar maken maar dat staat wel erg hobby. Het was even zoeken maar ik heb een nette oplossing gevonden om een harddisk op een Raspberry pi aan te sluiten. Er bestaat een speciaal uitbreidingsbordje voor met de verhelderende naam "x820 V3.0 USB 3.0 Mobiele Harde Schijf Module voor Raspberry Pi 3 Model B +/3B". Let op dat er meerdere versies van zijn en dat je een case koopt die bij jouw versie past. In plaats van een harddisk kun je natuurlijk ook een 2,5inch SSD gebruiken.

edit: Kritz merkt terecht op dat de Raspberry pi alleen USB 2.0 heeft en dat je dus geen hoge snelheden kunt verwachten.

#ProductPrijsSubtotaal
1Raspberry Pi 3 Model B+€ 33,46€ 33,46
1x800 bordje met voeding€ 30,00€ 30,00
1Aluminium case voor x800 + Raspberry pi€ 20,00€ 20,00
1WD Blue Mobile PC Drive (128MB cache, 7mm), 1TB€ 43,99€ 43,99
Totaal€ 127,35Optie 4: Wat ik verder nog vond / alleen voor Tweakers

MiniPc'tje op Ali Express
Vanaf 70 euro kun je een passief gekoeld mini-pc'tje kopen. Je moet dan zelf nog een harddisk en geheugen (18 euro) toevoegen. Deze pc'tjes hebben een sata-poort maar waar je een 2,5inch schijfje kunt laten in de behuizing is me onduidelijk. link


Odroid HC1 + case
De Odroid HC1 kan een alternatief zijn voor de Raspberry pi met harddisk. De Odroid heeft standaard sata onboard, dus dat is beter. Maar de behuizing is minder mooi dan die van een Raspberry pi en dat is weer een nadeel voor familie en vrienden. De kosten voor een HC1 + plastic kapje + shipping zijn 90 euro trouwens. Iets meer dan een Raspberry pi dus.AliExpress NAS disk
Eigenlijk heb je niet meer nodig dan een disk, netwerkaansluting en een simpel soc'je dat data kan wegschrijven. De Blueandless NAS disk doet precies dat! Voor 40 euro + de kosten van een 3,5 inch harddisk. Alleen is het onduidelijk welke software erop draait en hoeveel moeite het gaat kosten om er aanpassingen aan te maken. Voor Time Machine heb je versie 4 van het smb-protocol nodig. Theoretisch moet het kunnen lijkt me, als het ding gewoon Linux draait.... Duidelijk voor de tweaker dus. Als er meer mensen interesse in hebben wil ik het wel uitproberen....Tot slot / TLDR
Met de meeste opties kom je net boven de 100 euro uit. Dus heel veel maakt het niet uit in wat je kiest. De Synology NAS is het makkelijkst en Raspberry Pi met een groot sd-kaartje wat mij betreft het handigst. Uiteraard ben ik benieuwd of jullie nog andere opties hebben.

Reacties


Door Tweakers user Kiswum, donderdag 6 december 2018 11:55

Sta er wel even bij stil, dat een niet (goed) functionerende SD kaart, al je data zal vernietigen. Een niet goed functionerende HDD kan zeer vaak nog worden uitgelezen en een storing bouwt zich vaak geleidelijk op.

Daarnaast is het handig om naast die ene schijf nog een opslag medium te gebruiken, bijvoorbeeld een externe HDD, anders heb je geen backup als je al je data op alleen die ene NAS of Raspberry staat. Dan is het geen backup, maar centrale opslag.

Als iemand een Macbook kan veroorloven, dan moet die backup oplossing van zo'n €250,- toch geen probleem zijn (Nas + externe HDD of nog beter: Nas + wekelijks een replicatie/backup naar een familielid met een Synology sturen).

Door Tweakers user Grin, donderdag 6 december 2018 12:20

Ik ben de groots prediker van SSD's maar dit kan ik moeilijk plaatsen:
"Voor mezelf zou ik dit niet kopen. Geen zin in geratel, slijtage en lage prestaties."

Het enige waar ik nog HDD's voor gebruik is cold storage en backup. Prima toch? Geratel, slijtage en prestaties zijn dan helemaal niet van belang. Daar gaat het m.i. om kosten/GB. Ik ga echt geen TB's aan data backuppen op SSD's. Daar ga ik aan failliet...

Door vosManz, donderdag 6 december 2018 12:23

Betreft je HDD rant; "Geen zin in geratel, slijtage en lage prestaties".
- Een NAS/back-up systeem plaats je normaal niet midden in je woonkamer, maar ergens waar je hem niet ziet (meterkast of ergens anders weggestopt). Ratelen is dan dus geen probleem.
- Slijtage heb je ook met SSD's, zeker als er veel op geschreven wordt
- Hoge prestaties heb je met een back-up normaal niet nodig. Als je een back-up automatisch op de achtergrond draait is het niet zo erg als die iets langer duurt.

Een HDD is daarom kostentechnisch nog altijd de beste optie voor een back-up systeem. Het gaat daarbij om het opslaan van veel gegevens voor een lage prijs, waarbij snelheid van minder belang is. Als je je NAS wil gebruiken voor high-performance taken, of hem in de woonkamer gaat zetten (mediaplayer?), dan ben ik met je eens dat een SSD een betere optie is. Echter, kun je er met een bracket niet gewoon al een SSD in plaatsen?

Verder betreft optie 1; Let er op dat de DS115j al een wat ouder model is, welke mogelijk dus niet lang meer van updates wordt voorzien. Zolang je de NAS afschermt van het internet is dat natuurlijk minder erg, maar wel iets om rekening mee te houden. Voor iets meer heb je het nieuwste model.

Betreft optie 2/3; let er op dat er (in het verleden) veel problemen zijn geweest met corruptie van microSD kaartjes in de raspberry pi. Als je daar even op googled zul je er genoeg over vinden. Er zijn wel oplossingen voor, zoals een kleine read-only microSD en de data op een usb-stick opslaan. Maar van een back-up systeem wil je eigenlijk juist dat het een stabiele en betrouwbare oplossing is. Een microSD/usb-stick lijkt mij daarvoor minder geschikt, een HDD/SSD zoals in optie 3 is daarvoor beter geschikt.

Met optie 4 heb ik geen ervaring.

Persoonlijk ben ik voor optie 1 gegaan, maar dan met een 2-bay model. Die oplossing is betrouwbaar, er is goede software voor van Synology (zowel op de nas als op je desktop/laptop), is zeer makkelijk in gebruik en heeft goede ondersteuning. Zelf heb ik zelfs nog een tweede diskstation gekocht en bij mijn ouders geplaatst, waar iedere nacht een incremental backup naar wordt gemaakt. Daarmee voorkom je ook nog eens verlies van data bij brand/waterschade/blikseminslag/inbraak/etc. Of dat nodig is, is natuurlijk afhankelijk van hoe belangrijk je je data vindt, hoe groot je het risico daarop vindt, en of de extra kosten het voor jou waard zijn.

Door blaat, donderdag 6 december 2018 17:05

Ik moet even zeggen dat ik deze blog wel beetje vind tegenvallen :

Optie 1: Synology NAS

-------

Dit is totaal een verkeerde oplossing , daarbij is de m2 optie waar je van zegt dit is de toekomst ook geen goede keuze omdat de kans op dataverlies bij SSD's (icm een powerloss) nog steeds heel rieel is.

De DS115j heeft maar 1 schijf , waardoor je dus nimmer ervanuit kan gaan dat dit een "backup solution" is. Zelfs met 2 schijven is het nog geen fatsoenlijke backup mogelijkheid. Al kan je eventueel het doorkoppelen aan de cloud (aws / s3 etc) en dan wel fatsoenlijk een offsite backup maken.

De reden dat synology's wat groter zijn is omdat de airflow goed moet zijn en als bijkomstigheid heeft het zo dat de iets grotere kast ervoor zorgt dat je minder last hebt van de trillingen van meerdere schijven.

-----

Optie 2: Raspberry Pi met microsd

Deze optie is totaal niet werkbaar. De kans op corruptie op de sd kaart is zo groot . daarbij zijn de read/writes ook totaal niet acceptabel. Not to mention dat de 1gbit netwerkkaart van de pi3 vaak maar rond de 300mbit blijft hangen. Laat staan als je naar een microsd kaart gaat schrijven. dan zal hij amper boven de 50mbit uitkomen als je geluk hebt. Good luck met 400gb aan data....

------

Optie 3: Raspberry Pi met harddisk

Dit is ook geen goede oplossing omdat er meerdere bottlenecks aan de Raspberry pi kleven. De Pi is gewoon niet hiervoor bedoeld.

-----

Optie 4:

Alle 4e opties zijn niet redundant , missen kwaliteit en bieden ook geen goede oplossing.


Wil je een goede nas hebben (en dit geld ook voor Crapple users met hun crappy time machine) :

1 ) Neem een fatsoenlijke synology / Qnap met minstens 4 drives. (liefste geen SSD only).
2 ) Pak hierbij een ssd voor read caching / write caching
3 ) zet een backup op naar een externe locatie (dus niet je slaapkamer) maar bijvoorbeeld een datacentrum of S3 / Aws)

Mocht je eventueel zelf iets in elkaar willen zetten :

Pak dan een boardje zoals de Asrock N3700-ITX of n3700-matx , komt met kant en klare low power cpu . Gooi daar een Pico psu aan en je kan zo 4 hdd's aankoppelen op een machine waar je gewoon windows op kunt zetten of xpenology als je dat nodig hebt (mijn voorkeur gaat uit naar freenas).

Not to mention kan je voor een mooie kast gaan waar je de geluidstrillingen goed mee kan beperken. en je zal dan nog capaciteit overhouden voor andere dingen zoals docker etc. (Ik bouw ze gewoon met een hypervisor en dan pass ik de sata controller door).

Not to mention dat er meerdere backup mogelijkheden zijn (qua software) welke velen malen beter zijn dan timemachine.

Ik snap niet dat een apple user (wie dus veel te veel betaald voor zijn hardware) gaat lopen bezuiningen op zijn backups. Misschien had je beter een pc kunnen kopen ipv een half afgebakken laptop van apple. Dan had je ook geld overgehad voor een fatsoenlijke backup solution.

my 2 cents.

Door Tweakers user Brandts, vrijdag 7 december 2018 08:19

Ik had op zijn minst ook iets van een online opslag verwacht als optie. Ik heb me er nooit in verdiept maar ik kan me goed voorstellen dat je je back-up bijvoorbeeld op google drive zet. En als privacy een issue is kun je het misschien encrypted opslaan o.i.d?

Een groot voordeel is natuurlijk dat je huis kan afbranden en dat de data nog steeds beschikbaar is, falende hardware heb je ook geen last van en je data is (bijna) altijd en overal beschikbaar. Wellicht is de bestandsoverdracht wel wat trager en heb je natuurlijk meer kosten aangezien je waarschijnlijk een abonnement nodig hebt, maar toch is dit voor velen een prima optie.

Nogmaals, ik heb me er nooit in verdiept dus wellicht zijn dit onzin ideeën :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 7 december 2018 08:22]


Door Tweakers user Kritz, vrijdag 7 december 2018 19:13

Mooi overzicht!

Bij optie 3 even in de gaten houden dat de raspi slechts usb 2.0 gebruikt.

De snelheid van usb 3.0 heb je alleen als je de disk aan een pc (die dus ook 3.0 moet ondersteunen) aansluit.

Door Mr. Viking, zaterdag 8 december 2018 00:10

Ik gebruik als sinds 2011/2012 een DS212+ voor time machine backups van: iMac en 2 Macbook. Gaat altijd goed, nooit gezeur mee. De initiële backup van een nieuwe machine duurt een aantal uur. Laptop backup starten aan de netstroom en dichtklappen.. De daaropvolgende backups merk je niet meer.

Enige waar je ff rekening mee moet houden is dat hij je hele NAS volstouwt. Dus een laptopje van 128gb gebruikt 2 TB als je hem de kans geeft..even een TM-account (per computer) op de NAS aanmaken en deze enen quotum geven!

Door GerritGekke, zaterdag 8 december 2018 09:41

Is het ook niet mogelijk om een externe harde schijf in de router te doen via USB en die aanwijzen als Time Calsule?

Door Tweakers user TonVH, zaterdag 8 december 2018 11:39

@gerritgekke

Kan maar probleem is wel dat de meeste USB-poorten op de router gruwelijk traag zijn. Ingeval Ziggo zit er wel een USB poort op maar die is onbruikbaar gemaakt.

Door Tweakers user Sissors, zaterdag 8 december 2018 15:41

blaat schreef op donderdag 6 december 2018 @ 17:05:
Ik moet even zeggen dat ik deze blog wel beetje vind tegenvallen :

Optie 1: Synology NAS

-------

Dit is totaal een verkeerde oplossing , daarbij is de m2 optie waar je van zegt dit is de toekomst ook geen goede keuze omdat de kans op dataverlies bij SSD's (icm een powerloss) nog steeds heel rieel is.

De DS115j heeft maar 1 schijf , waardoor je dus nimmer ervanuit kan gaan dat dit een "backup solution" is. Zelfs met 2 schijven is het nog geen fatsoenlijke backup mogelijkheid. Al kan je eventueel het doorkoppelen aan de cloud (aws / s3 etc) en dan wel fatsoenlijk een offsite backup maken.
Waarom is 1 schijf niet genoeg voor een backup solution? Twee is handig voor als er één crasht, maar qua puur backup betrouwbaarheid is het niet heel veel beter. Meer dan twee lijkt me al helemaal zinloos. Of nou ja, het heeft wel zin, maar je betrouwbaarheid wordt er eigenlijk niet meer groter door. Als een NAS niet voldoende betrouwbaar is meer, moet je offsite backups gaan gebruiken. Meer schijven erin duwen gaat weinig meer helpen, want de meeste situaties waarbij tegelijkertijd zowel je laptop als je NAS schijf de geest geven, los je niet op met meer schijven in je NAS (bijvoorbeeld brand, diefstal, spanningspieken, etc).


Overigens begrijp ik niet waarom de blog schrijver vind dat HDDs lage prestaties hebben. Ja, random access zijn ze slecht. En random acces is redelijk irrelevant voor schrijven/lezen van backups. Sequentieel doen ze het prima. Een PCIe SSD is dan nog wel sneller, maar een SATA600 HDD kan al met gemak je gigabit verbinding dichttrekken.

Door Tweakers user FrankHe, zondag 9 december 2018 13:53

Voor een backup heb je toch geen SSD's nodig? Ik werk zelf met een Synology NAS waar twee HDD's in zitten die een mooie robuuste SHR schijvenset vormen. Off-site backup naar Synology C2 en ik hoef me volgens mij verder nergens meer zorgen om te maken.

Een Raspberry Pi met SD-kaart is leuk voor hobbyprojecten maar die ga ik mijn backups niet toevertrouwen. De Pi met een USB-HDD en aangepaste boot modus, One-Time Programmable (OTP) memory. Dat is te vergelijken met het laten doorbranden van een zekering. Daardoor zal de Pi voortaan alleen nog van een USB schijf opstarten en nooit meer van een SD-kaart. Daar is opzich wel iet van te vinden. Dan wordt het ineens toch een wat meer robuuste machine.

Om nog even terug te komen op de Synology oplossing. Als je nu een nieuwe NAS wilt kopen dan zou ik er voor zorgen dat deze ten minste 512 MB geheugen heeft. Bepaalde packages werken niet wanneer je 256 MB of minder hebt. Ik gebruik trouwens geen Time Machine backup meer maar in plaats daarvan Synology Drive. Het grote voordeel is dat ik ook op de NAS bij mijn bestanden kan. Je kunt op die manier ook gemakkelijk directories delen.

Daarnaast heb ik nog een externe USB-schijf waar ik periodiek een image van mijn MacBook op wegschrijf. Voor het geval mijn MacBook stuk is, nieuwe machine halen, schijf aankoppelen en direct weer verder werken. Nul downtime.

[Reactie gewijzigd op zondag 9 december 2018 13:55]


Door Tweakers user i-chat, zondag 9 december 2018 21:57

Een synology uit 2015 of een rasberry pi waar niet eens een sata controller op zit

Ik ben het met mijn voorgangers eens.
Zelfs de goedkoopste singlecore atom op een itx bordje zal het beter doen

Met 2 of eventueel 4 schijven. Kun je bovendien voor raid kiezen

Zou je voor nas4free (nu xigmanas) kiezen loop je ook nog niet al te snel tegen problemen aan vooral als met 4 satapoorten voor raid5 met een ssdcache gaat

Uit ervaring weet ik dat 4gb haalbaar maar 8gb preferent is voor een thuisnasje zonder veel poespas

De kosten zullen niet veel hoger dan een nieuwere syno 218 zijn maar de prestaties en de mogelijkheden zeker wel

[Reactie gewijzigd op zondag 9 december 2018 21:59]


Door Tweakers user Kecin, maandag 10 december 2018 01:53

Kijk ook eens naar Xpenology, dat in combinatie met wat meer schijven. Duurder dan je oplossingen, maar wel Raid mogelijkheden. Zo draai ik hier 4*8TB + 480GB SSD Cache in Raid6 als backup binnen een 600mbit omgeving extern. Werkt dikke prima op een HP N54L met 8gb ram.

Daarnaast sync ik daar natuurlijk nog weer een deel van encrypted naar de cloud :).

[Reactie gewijzigd op maandag 10 december 2018 01:56]


Door Tweakers user Aike, dinsdag 11 december 2018 10:17

GerritGekke schreef op zaterdag 8 december 2018 @ 09:41:
Is het ook niet mogelijk om een externe harde schijf in de router te doen via USB en die aanwijzen als Time Calsule?
Dit zou uiteraard een hele goede oplossing zijn. Maar ik heb nog geen router gevonden die versie 4 van het smb-protocol ondersteund. Mijn Fritzbox heeft versie 3 en dat is niet voldoende voor Time Machine.

Door Tweakers user Aike, dinsdag 11 december 2018 10:18

Kritz schreef op vrijdag 7 december 2018 @ 19:13:
Mooi overzicht!

Bij optie 3 even in de gaten houden dat de raspi slechts usb 2.0 gebruikt.

De snelheid van usb 3.0 heb je alleen als je de disk aan een pc (die dus ook 3.0 moet ondersteunen) aansluit.
Dankjewel, ik zet het erbij in de tekst.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)